design

Oj vad många projekt jag jobbat med de senaste månaderna. Har inte funnits någon tid över för bloggandet alls vilket känns trist. Men så blir det ibland när man måste fokusera fullt ut. Orken och hjärnan räcker inte till allt.

Har haft många spännande designprojekt på sistone. Inom vitt skilda ämnesområden dessutom, vilket alltid är en utmaning eftersom man måste hitta rätt för varje bransch.

Sen är det ju lätt att bli hemmablind också när man jobbat mycket med webbsidor inom ett visst ämnesområde. Det blir lätt att att man snöar in på en idé. Att en fotbollssida ska gå i grönt till exempel. Därför är det kul att få jobba med nya ämnen som man kan se på med nya fräscha ögon.

En regel jag haft nytta av på sista tiden är regeln om närhetsprincipen: att det som hör ihop ska ligga nära varandra i designen. Det gör det enklare för användaren att navigera på sajten. Så det är ett tips till alla er där ute som sitter och designar i detta nu.

Ett annat tips är att använda ett färdigt tema i Word Press. Jag har tipsat om det tidigare, men tycker det är värt att upprepa eftersom det är ett bra alternativ för dig som inte har tid eller kan lägga pengar på att göra en unik design för din blogg/webbsajt.

I Word Press finns många bra teman att välja mellan. Men se till att du väljer ett responsivt tema, det vill säga ett tema som är anpassat för mobil och surfplatta.

De flesta teman verkar vara responsiva, så man behöver inte leta särskilt länge. Tyvärr finns det teman som inte håller särskilt hög säkerhet. Googla runt och se vad andra användare har för erfarenhet av det tema du tänker använda för att vara på den säkra sidan.

Själv ska jag ta en liten paus från allt vad webbdesign heter. Lite välförtjänt semester ska det bli nu när jag är klar med mina projekt. Eller nja, jag ska inte släppa webbdesignen helt. Ska kolla igenom sajterna som kom med på internetworlds topp 100 lista 2017!

TUI (resebolaget) korades till bästa svenska sajt. Har inte kollat in den, men ska definitivt göra det nu när jag har tid.

Vad tycker ni om vinnarna? Själv har jag som sagt inte kollat in alla, men av de jag känner till tycker jag till exempel att Ellos var ett märkligt val. Tycker inte deras sajt är särskilt användarvänlig. Mathem å andra sidan tycker jag verkligen platsar på listan med de bästa matsajterna. Tycker den känns helrätt. Bra användarvänlighet, inspirerande och lockar till inköp. Prisjakt är också en given vinnare precis som hemnet.

Jag tycker också att det var bra att Swish fick ett hedersutnämnande. Appen har fått ett enormt genomslag och fyller dessutom en viktig funktion. Helt plötsligt kan man handla utan kontanter på marknader eller skicka pengar med rekordfart till vänner och familj.

Hederspris fick också nyhetssajten StockholmDirekt. Jag kände inte till sajten tidigare, men blev nyfiken och kollade in den och gillade det jag såg. Den kommer jag nog återvända till flera gånger för att få aktuella nyheter från storstan.

Återkommer med mer kommentarer om vinnarna när jag tagit en närmre koll på sajterna!

«

lasse