orange bild

Typsnittet på en webbsida är väldigt viktigt tycker jag. Precis som bilder och färger kan även olika typsnitt signalera olika saker till läsaren och det gäller att ha rätt typsnitt i rätt sammanhang. När det handlar om text på webben ska man försöka använda sig av typsnitt som är Webbsäkra. Med webbsäkra typsnitt avses fonter som de flesta av dina besökare redan har installerade på datorn. Exempel på sådana typsnitt är Arial, Courier och Times New Roman.

Läsbarheten är det som kommer främst när man ska välja typsnitt till webbsidan. Det ska vara så enkelt som möjligt för besökaren att läsa. Man bör inte heller blanda för många olika typsnitt på samma webbsajt, det blir då väldigt rörigt.

Förutom att välja ett bra typsnitt så ska man se över om radavståndet är bra och om styckeindelningen ser bra ut. Det spelar ingen roll om du väljer ett lättläst typsnitt om texten blir för ihoptryckt eller om man inte ser att ett nytt stycke börjat. Detta är dock basic information och du märker snabbt själv om radavståndet eller styckeindelningen är dålig.

Jag jobbar mycket med Google Web Fonts när jag gör bilder med text i. Där kan man hitta många bra typsnitt som är gratis och fria att använda, men du måste först ladda ner dem till din dator innan du kan använda dem.

En av mina favorittypsnitt från Google Web Fonts är Francois One, en lite tjockare font som jag tycker är väldigt användbar.

Jag använder väldigt sällan typsnitt med seriffer när jag jobbar med webben. Det har jag lärt mig sen gammalt och jag lever kvar i den gamla skolan även om saker och ting faktiskt ändrats sen dess. På den här bloggen har jag dock gjort en undandtag och valt ett wordpress-tema där rubrikerna är skrivna med seriffer.

Det kan hända att jag byter tema framöver. Nu valde jag en lite snabbt för att komma igång. Själva texten är jag däremot väldigt nöjd med. Tycker den är lättläst och tydlig. Tror det är Verdana som är i brödtexten på bloggen om jag inte ser helt tokigt.

Just nu tycker jag tunna typsnitt är rätt snyggt, kolla på den här sajten till exempel. Ja jag vet, det blir väldigt många sportrelaterade sajter som exempel nu! Men det beror ju på att mitt nuvarande projekt handlar om en sportsajt så jag har spanat in konkurrenterna i jakt på idéer. Men typsnittet på den OS-sidan tycker jag känns modernt och snyggt. Rubrikerna hade jag nog gjort lite fetare däremot.

Det är inte heller så tokigt med lite större fontstorlek har jag märkt. Kolla in den här artikeln till exempel. Det är rätt skönt med relativt stora bokstäver känner jag.

Vilken väg man till slut bör välja att gå beror på många saker. Men har man mycket text så tror jag det är att föredra med ett lite större typsnitt så att läsarna orkar ta sig igenom hela texten.

»

lasse