rutor

För ett tag sen skrev jag ju lite om dåliga webbsidor, de värsta av de värsta. I dag tänkta jag istället fokusera på bra sajter som hyllats! Sajten internetworld.idg.se brukar årligen kora de 100 bästa sajterna och jag har tagit mig en närmre titt på vilka de utsåg till de bästa 2016.

Försäkringskassan tog hem priset som årets sajt. Bland annat hyllas de för att den är lättanvänd, tilltalande och innehåller bra e-tjänster.

Försäkringskassan var inte den enda myndighet som fanns med på årets topp 100-lista. Försvarsmakten, Kronofogden, Skatteverket och Kriminalvården fanns även de med i den prestigefulla listan.

I kategorin mat fanns en av mina favoritsajter med: Tasteline.se. Den siten tycker jag är otroligt lättanvänd, men den är också väldigt snygg och tilltalande trots att den innehåller mängder med information. Deras logga är också snygg tycker jag.

Andra sajter i kategorin mat som hyllades var Mathem.se och Mat.se, två webbshoppar där man kan beställa hem livsmedel till dörren. Mathem.se var jag bekant med sen tidigare, men inte Mat.se. Mat.se tycker jag har en riktigt snygg och trevlig webbshop, men jag förstår däremot inte storheten med mathem.se:s webbshop. Visst den är ok, men en av de bästa i Sverige? Det hade varit intressant att läsa en motivation till varför just den platsar på listan. Jag kan dock tänk mig att den finns där för att den är användarvänlig och fyller ett behov på marknaden, kriterierna design och utseende väger kanske mindre tungt i bedömningen.

Men eftersom jag tittar mer på design och utseende än vad sajten innehåller så tycker jag Mat.se är en trevligare shop.

En annan av mina favoritsajter som kom med på topp 100-listan i år är flygresor.se. Designmässigt är den långt ifrån en favorit, men den är enkel att använda och fyller en fantastisk funktion eftersom man enkelt kan hitta flygresor till bästa pris via sajten. Jag upptäckte den faktiskt för bara några månader sedan och har använt den flera gånger sedan dess på jakt efter billiga resor. Senast var när jag och kompisen skulle åka till London. Tack vare sajten kom vi fram till att om vi åkte en dag tidigare så blev priset avsevärt lägre.

I kategorin hälsa och träning utsågs sjukrådgivningssidan 1177 till en av de bästa sajterna. Trots att den innehåller massvis med information är den ändå ganska lättnavigerad. De har en del saker på sin sajt som jag gillar, bland annat har de ganska långa artiklar och för att underlätta för läsaren kan man klicka på den underrubrik man vill läsa mer om och då scrollas man automatiskt ner till det aktuella stycket. På så vis slipper man själv scrolla ner eller skickas vidare från sida till sida.

Eftersom jag jobbat lite nu med sportsajten så var jag extra nyfiken på att se om någon sportsajt fanns med på topp 100-listan. Den enda jag hittade var Freeride, en sajt om skidåkning. Det tyckte jag ändå var lite oväntat. Med tanke på hur stort till exempel fotboll är i Sverige så hade jag väntat mig att det skulle finnas åtminstone någon sajt om fotboll på topplistan. Många klubbar har ju också egna webbsidor som är riktigt bra. Kolla in DIF:s webbsida till exempel.

Att kolla igenom topplistan var i alla fall väldigt givande. Jag hittade en och annan webbsajt som jag inte kände till sen tidigare och det är ju alltid kul att hitta nya favoriter! Kolla in listan du också om du vill få tips på bra sidor.

lasse