rutor

Bilder kan göra underverk för en webbsida. Ta den här EM-sajten till exempel, den skulle vinna massor på att ha lite bilder på framsidan. För mycket text gör det jobbigt för läsaren som snabbt vill veta vad sidan handlar om. En bild på en fotbollsspelare hade gjort att läsaren direkt uppfattat att sajten handlar om sport eller fotboll.

En sajt utan bilder kan också uppfattas som tråkig och kompakt med information. Det tycker jag dock skaparen av EM-sajten lyckats undvika. Den känns trots avsaknaden av bilder ganska luftig och lättsam.

I dag finns det stora möjligheter att hitta gratisbilder till sin blogg eller webbplats om man inte har möjlighet att själv ta bilder eller köpa färdiga. Har man väldigt specifika önskemål vad gäller motiv kan det i och för sig vara lite knepigare att hitta gratisbilder. Men man kan i alla fall göra ett försök att hitta en passande bild.

Jag brukar kolla efter public domain-bilder på Wikipedia och på bildsajter som Stocksnap.io. Det finns många tips på nätet om var du hittar gratisbilder så du behöver inte leta länge efter bra bildresurser.

På en av undersidorna på EM-sajten hittade jag en artikel med bild, kolla vilken skillnad det gör med en bild! Du hittar sidan här.

När man lägger upp bilder på bloggen eller webbsajten bör man se till att de inte är alltför stora eller tunga så att sidan tar lång tid att ladda. Det finns speciella program man kan köra bilden igenom för att ta bort överflödig information för att banta ner filstorleken. Ett annat sätt är att byta från PNG till JPG och dra ner lite på kvaliteten, men inte så mycket att det blir en synbar kvalitetsförsämring.

Om du har ett bildbehandlingsprogram på datorn kan du göra en del ändringar i bilderna. Du kan ändra färg, ljus och lägga till olika effekter. Du kan också beskära bilder eller klippa ut vissa delar. Ju bättre program du har desto mer kan du göra med bilderna.

Ett av de allra mest kända programmen är Photoshop som är ett komplett bildredigeringsprogram som används av både amatörer och proffs. Om du vill lära dig använda något av de stora bildredigeringsprogrammen så finns utförliga instruktionsfilmer på youtube du kan titta på.

Man kan göra helt fantastiska saker med hjälp av photoshop och jag förundras varje gång jag ser någon konstnärligt lagd person visa hur denne går till väga för att göra en bild.

Här kan du till exempel se en instruktionsvideo på hur man gör en ny bild utifrån två helt separata bilder för att få fram en “splash” effekt av vatten. Jag varnar dock för den mycket irriterande musiken. Själv stängde jag av ljudet eftersom jag inte stod ut.

Intressant video va? Med relativt enkla knep och ett bra bildprogram kan man alltså själv skapa nya bilder utifrån gratisbilderna.

Utforska instruktionsvideorna på youtube för att lära dig mer om hur man gör!

lasse