Hej igen!

Hoppas ni tyckte förra inlägget var intressant och att ni läsare fortfarande finns kvar trots det lilla uppehållet! Jag har som sagt pysslat lite med en kompis webbsajt och det har tagit lite tid att bli klar. Framförallt har det varit svårt att få till det med färgerna på sajten. Det finns så många att välja mellan och ändå, eller kanske just därför, är det svårt att välja vilka man ska ha.

Vilka färger passar ihop? Vad signalerar de? Ofta försöker jag välja färger som signalerar det jag vill förmedla med webbsidan, men ibland är företaget redan starkt förknippat med en viss färg eller vissa färger och då är det inte så mycket annat att göra än att fortsätta på den inslagna vägen. Ta Pensionsmyndigheten som exempel. I deras logga finns färgerna rött och orange och därmed är det också naturligt att det röda och orangea även finns med på deras webbsida.

Telia är ett annat bra exempel. Deras logga är numer helt i lila och det är även en färg som går igen på deras webbsajt. De använder till exempel en lila nyans på rubriker och knappar. De har även gjort så att länkar blir lila när man hoovrar över dem med musen samt gjort hela footermenyn i samma lila färg som loggan.

Genom att använda de färger som användarna/kunderna förknippar med företaget eller organisationen så får webbsidan en identitet.

När man får chansen att bygga en webbsida åt en organisation eller ett företag som inte redan har en tydlig identitet så gäller det att försöka skapa en med hjälp av logga och färger. Då måste man fundera över vad olika färger signalerar till besökarna och på vilket sätt färgerna ska användas. Ska det vara på knappar, text eller andra element på webbsajten.

Det finns väldigt mycket information om färglära ute på nätet där man kan få tips om vad olika färger sänder för budskap. Jag använder mig av svart och orange på den här bloggen och orange valde jag för att det är en pigg och uppmuntrande färg. Svart använder jag för att det är lätt att läsa och för att texten ska verka seriös.

Någon gång ska jag nog också ta och göra en logga till bloggen. Då kommer givetvis orange vara en av nyckelfärg. Dessvärre är jag inget vidare på det här med loggor, så det projektet tror jag att jag avvaktar med! Men ni kan ju få se ett utkast som jag gjorde innan jag gav upp.

Logga skissTill höger kan ni se hur mitt första utkast till logga såg ut. Som ni ser var det ingen särskilt bra logga och den har lagts i papperskorgen. Jag ville få med den orangea färgen och att loggan skulle ge betraktaren en känsla att den har med webben att göra. Därför tog jag en knapp och la på g:et som i gefledesign. Tyvärr kommer inte webbkänslan som jag eftersträvar fram, så jag tror jag får skippa den tanken.

Det är mycket enklare för till exempel djurparker att få fram branschområdet i loggan. Kolmården har exempelvis flera djur i sin vilket gör det väldigt tydligt för betraktaren att förstå vad företaget eller organisationen sysslar med.

Det är också vanligt att man bara har text i loggan, det vill säga själva företagsnamnet och eventuell slogan i en karaktäristisk font. CocaCola är ju ett lysande exempel. Du kan göra loggan i vilken färg som helst, nästan alla kommer ändå direkt förknippa loggan med CocaCola eftersom man känner igen typsnittet.

Jag antar att det är de banorna jag får tänka inför nästa utkast!

Men nu har jag villat bort mig alldeles från dagens ämne som ju var färger. Jag har tagit upp att det är bra att välja en färg som ligger i linje med det budskap man vill förmedla på webbsidan eller det ämne som sajten handlar om. En annan sak som är viktig att tänka på är hur man kombinerar olika färger på en webbplats.

Det finns verktyg på nätet som man kan använda för att få fram färger som passar ihop. Jättesmidigt tycker jag. Då kan man mata in en av färgerna man vill använda och få fram vilka andra färger som passar till och på så sätt få fram en färgprofil för webbsajten. I exemplet nedan kan du se vilka färger jag fick förslag på skulle passa ihop tillsammans med min orangea färg.

Matchande färger

Förslag på färger som matchar med min orangea färg. Förslaget kommer från sessions.edu/color-calculator.

Kom ihåg att anteckna vilka färgkoder du använder så att du alltid kan få fram rätt färg.

Det var allt för i dag. Har säkert glömt massor som vanligt, men skriv in och berätta mer om ämnet om du vill!

Hörs snart hoppas jag!

»

lasse