Rutor

Jag kom ju oavsiktligt in lite på det här med loggor i förra inlägget och hur svårt det är att göra en bra logga. En logga ska ju helst se bra ut på vilken bakgrund som helst, eller åtminstone gå att känna igen. Stora företag brukar ha en guide för hur logotypen ska användas. Till exempel om loggan är vit så ska det stå i guiden vilken färg den ska vara i om man ska publicera på vit bakgrund.

Att göra loggor är roligt, men svårt tycker jag. Har gjort ett par stycken på uppdrag och de har blivit okej, men ett proffs skulle såklart ha gjort det mycket bättre.

I vissa loggor finns subtila små budskap som man inte lägger märke till om man inte studerar loggan noga. Det gillar jag! Hittade en artikel om loggor med dolda budskap hos nyheter24 som jag blev väldigt inspirerad av. Till exempel så finns det en pil gömd i FedEx logga. Smart!

I Toblerones logga finns ett berg, men i berget gömmer sig en björn som symboliserar staden där den berömda chokladen görs. Jag tycker det är väldigt intressant när man väver in dolda budskap i loggorna.

Dock är väl detta lite överkurs om man som jag knappt kan få till den enklaste logga. Men har man möjlighet och resurser att samarbeta med en riktig designer/grafiker så kan man ha som önskemål att det ska finnas en viss symbol i loggan.

Har du däremot inte förmånen att kunna arbeta med en grafiker utan ska göra loggan själv så kommer här några tips:

  • Leta efter bra typsnitt på Google Web Fonts
  • Använd ett ritprogram, det finns gratisvarianter om du inte vill köpa
  • Kolla efter gratisbilder du kan använda som symboler, om du vill ha en symbol det vill säga. Det är nämligen inget måste.
  • Experimentera med färger.
  • Kolla på expertråd på youtube.

Om du absolut inte kan tänka dig att ta fram loggan på egen hand finns speciella verktyg på nätet där du kan få hjälp med designen. Då blir loggan inte helt unik utan den skapas utifrån en uppsättning färdiga mallar med din egen text. Detta alternativ är såklart bättre än ingen logga alls enligt mig.

Vilka loggor tycker ni är snygga? Själv gillar jag Disneyloggan och Twitterloggan väldigt mycket. Lacostes logga med krokodilen gillar jag också, även om jag inte riktigt förstår sambandet mellan kläder och krokodiler! Jag antar att det är för att jag helt enkelt är svag för djur i logos. Samma sak gäller för Le Coq Sportif som har en tupp i sin logga och som jag också tycker om.

Om jag istället vänder på frågan och frågar vilka loggor ni tycker är fula eller dåliga? Vad skulle ni svara då? Själv har jag väldigt svårt att komma på en dålig logga på rak arm. Har försökt googla lite också men hittar ingen känd logga som jag tycker är riktigt värdelös. Det beror väl å andra sidan på att de har råd att anlita proffs och att loggan passerar flera kvalitetskontroller innan den släpps ut på marknaden. Vill man hitta riktigt dåliga loggor så verkar det som att man får titta på lite mindre företag och se vad de har hittat på. Men det känns å andra sidan inte riktigt rättvist med tanke på att de inte har i närheten av de resurser som CocaCola, FedEx med mera har att lägga på utvecklingen av logotypen.

Här kan du få lite enkla tips att tänka på innan du skapar loggan!

lasse