Prickig bild

När man gör en webbsajt är användarvänlighet a och o. Enligt mig är det en av grundpelarna i bygget av en webbsida på samma sätt som grund, väggar och tak är viktigt när man bygger ett hus. Utan väggar blir huset inte så användbart i alla väder, på samma sätt blir en webbsida inte så användbar om besökarna inte förstår hur de ska navigera på sajten.

För att göra sidan användarvänlig bör man inte experimentera för mycket med nya saker. Man bör bygga sidan så att besökarna med hjälp av sina tidigare erfarenheter av webben kan hitta informationen de söker. Exempel på detta är till exempel att använda ikoner som besökarna känner igen sedan tidigare eller att lägga information där man oftast hittar den på andra webbplatser.

Det är till exempel inte så lyckat att göra en helt unik ikon i menyn som man ska klicka på för att komma tillbaka till startsidan. Använd den välkända “hem”-ikonen eller skriv start eller hem i menyn så att besökaren enkelt hittar startsidan.

I bildexemplen här nedan illustrerar jag vad jag menar:

Startikon exempel

I detta första exempel är det tydligt för den vane webbanvändaren var man ska klicka för att komma tillbaka till startsidan. För de flesta symboliserar det lilla huset startsidan. Det är också viktigt var på sidan man placerar ikonen. Det allra vanligaste är att man placerar “hem”-ikonen längst till vänster i menyn. Skulle man istället lägga den längst till höger skulle besökarna behöva leta runt för att hitta knappen.

Nedan ser du ett exempel på hur förvirrande en annan ikon skulle vara för besökaren:

Dåligt exempel på startikon

I exemplet här ovan har jag valt en annan symbol än den klassiska “hem”-symbolen. Jag tror inte så många av besökarna automatiskt förstår att det är denna ikon man ska klicka på för att komma tillbaka till hemsidan.

Utveckla och färnya gärna – men inom vissa gränser

Med detta sagt menar jag inte att man inte kan experimentera och förnya webbsidor. Det kan man självfallet göra, men man måste hela tiden ha användarvänligheten i fokus och tänka ur besökarnas perspektiv.

Om man går utanför det som är standard så bör man göra webbsidan så intuitiv som möjligt, det vill säga att besökaren automatiskt i alla fall förstår hur denne ska navigera på sajten.

Väljer du att göra en webbsida med väldigt annorlunda upplägg rekommenderar jag att du lägger till en sökfunktion. Då kan besökarna gå via sökfunktionen om de inte lyckas navigera sig fram till rätt ställe. Att ha en sökruta på sajten är egentligen aldrig fel, det ger bara läsarna ytterligare en möjlighet att använda sidan.

Fortsätt läsa för mer info

Det här var lite grundinfo om vad man bör tänka på när man sätter upp en webbsajt. Titta in här i bloggen igen för att få mer tips. Framöver tänkte jag skriva om färger, typsnitt, bilder och mycket annat intressant!

Tyvärr kan det ta ett tag innan nästa inlägg kommer. Jag håller just nu på med ett nytt hobbyprojekt som tar lite tid. Håller på och hjälper en vän med hans webbsida som ska få en ny design.

lasse