randiga rutor

I dag tänkte jag berätta lite om WordPress som ju är ett av de allra mest populära publiceringsverktygen på marknaden. Den här bloggen, precis som hundratusentals andra bloggar och webbsidor bygger på WordPress. Det är ett gratisverktyg som är fritt för vem som helst att installera och använda.

Det fiffiga med publiceringsverktyg som WordPress är att de möjliggör för vem som helst att starta en blogg eller webbsajt oavsett om man saknar kunskaper i programmering eller HTML-kod. Så vill du lägga upp en webbsida eller starta en blogg men låter bli för att du tror det är för avancerat så bör du tänka om! Det finns många olika publiceringsverktyg att välja mellan, eller CMS (Content Management System) som det kallas på branschspråk, och du kommer säkerligen kunna hitta ett som passar dig.

WordPress är som sagt bara ett publiceringsverktyg i mängden, dock ett av de populäraste och har funnits på marknaden sedan 2003. Under årens lopp har många användare utvecklat speciallösningar till WordPress som du enkelt kan installera och använda, så kallade plugins. Ett exempel på plugin är kontaktformulär, ett annat är så kallade polls eller omröstningar som man kallar det på svenska. Många plugins är gratis att installera och använda, andra kostar pengar.

Det finns också enkla metoder att byta utseende på bloggen eller webbsidan med hjälp av olika teman som man installerar och anpassar utifrån den egna webbsidan. Precis som med plugins så är många teman gratis medan andra kostar pengar. Vill du se vilka teman och plugins som finns kan du kolla in utbudet på WordPress webbsida.

Jag vill dock göra er uppmärksamma på att det är viktigt att hela tiden uppdatera WordPress-installationen till den senaste. Samma sak gäller för plugins. Om du inte har den senaste uppdateringen blir din sida mer sårbar och riskerar att utsättas för hackerattacker.

lasse